5. Patient: "Can I make an appointment to see the doctor, please?" Receptionist: “________”

A. Not at the moment. He can"t be disturbed. B. OK, you will need to check my diary.

Bạn đang xem: Đề thi olympic tiếng anh lớp 11

C. OK, let me just kiểm tra the diary. D. Have a seat & I"ll be with you in an hour.

6. I _______ down your number if I ________ right now. Can you hotline me back in half an hour?

A. Could be writing/am not driving B. Would write/weren"t driving

C. Were writing/wouldn"t drive D. Had written/hadn"t been driving

7. Under UK opportunity laws, an employee _______ against on the grounds of race, religion or gender.

A. Didn"t use khổng lồ discriminate B. Should not discriminate

C. Cannot be discriminated D. Hasn"t been discriminating

8. My wallet _______ at the station while I _______ for the train.

A. Must have been stolen/was waiting B. Should have stolen/had been waiting

C. Will be stolen/am waiting D. Had to lớn steal/would be waiting

9. The new manager _______very strict rules as soon as he had _______ the position

A. Laid down/taken over B. Put down/taken over C. Lay down/taken up D. Wrote down/come over

10. Newspaper publishers in the States have estimated _______ reads a newspaper every day.

A. Nearly 80 percent of the adult population who B. It is nearly 80 percent of the adult population

C. That nearly 80 percent of the adult population who D. That nearly 80 percent of the adult population

11. “ Wow! What a nice coat you are wearing!”

A. Certainly. Vì you lượt thích it, too? B. I lượt thích you to lớn say that

C. Yes, of course. It‘s expensive D. Thanks. My mother bought it for me.

12. It’s not in my nature to___________ over the price of something.

A. Haggle B. Discuss C. Challenge D. Transact

13. Although the conditions weren’t ideal for a walk, we decided to__________ a go of it.

A. Make B. Vì C. Run D. Carry

14. Her outgoing character contrast____________ with that of her sister.

A. Sharply B. Thoroughly C. Fully D. Coolly

15. She clearly joined the firm with a(n) ____________to improving herself professionally.

A. View B. Aim C. Plan D. Ambition

16. The curriculum at the public school is as good ____________of any private school.

A. Or better than B. As or better than that C. As or better that D. As or better than those

17. He tends to forget things very quickly & behaves more và more like the typical __________ professor

A. Clear-minded B. Absent-minded C. Well-minded D. Cool-minded

18. I had to lớn get up early, ___________ I’d have missed the train.

A. If not B. But C. Otherwise D. So that

19. Where have you been? You were ___________ khổng lồ be here half an hour ago?

A. Allowed B. Had C. Supposed D. Thought

20. Geometry is the branch of mathematics _____________the properties of lines, curves, shapes and surfaces.

A. That concerned with B. It is concerned with C. Concerned with D. Its concerns are

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

V. WORD khung (10pts)

Read the text below & use the word given in bracket to form a word that fits in the space provided.

Founded in 1892, the Coca-Cola Company is today engaged (0)­­­___primarily__ in the manufacture & sale of the famous carbonated beverage that is a (1)_____________ institution in the United States và a symbol around the world of American tastes.

The drink was (2)________________ in 1886 by an Atlanta pharmacist, John S. Pemberton; his bookkeeper, Frank Robinson, chose the name for the drink & penned it in the flowing script that become the Coca-Cola trademark. Pemberton originally touted his drink as a tonic for most common (3)________________. He sold his syrup lớn local soda fountains, and, with advertising, the drink became (4)_______________ successful. By 1891 another Atlanta pharmacist, Asa Griggs Candler had secured complete (5)______________ of the business for a total cash outlay of $2,300 & the exchange of some proprietary rights. In 1899 the Coca-Cola Company signed its first (6)______________ with an independent bottling company, which was allowed to buy the syrup và produce, bottle, & distribute the drink. Such licensing đơn hàng formed the basis of a chất lượng distribution system that now (7)______________ most of the American soft-drink industry. The post-World-War II years saw (8)______________ in the packaging of Coca-Cola and also in the development or (9)______________ of new products. Today, Coca-Cola stands as one of the most (10)______________ of US businesses.

PRIME

CULTURE

ORIGIN

AIL

EXPECT

OWN

AGREE

CHARACTER

DIVERSE

ACQUIRE

PROSPER

IV. PHRASAL VERBS (10 pts)

Fill in the blanks with suitable prepositions.

1. Let’s go khổng lồ the airport khổng lồ see grandpa ______________ when he flies back home.

2. Our neighbors have gone to lớn Venice. They usually go _______________ this time every year.

3. The athlete had to pull _____________ of the race when he sprained his ankle.

4. I am pleased that our gamble came____________ & the experiment was a success.

5. The teacher said that you’ve really come _____________ in Physics over the last year

6. My parents seem khổng lồ put me ___________ all the time, they criticize and make me feel stupid.

7. I only have time lớn dip ____________ the report before making a speech in front of a crowd.

8. They spent two years planning their escape before they finally broke ___________ of prison.

9. I think the medicine is beginning to wear ____________. It isn’t effective at all

10. It was so hot & crowded in the stadium that many people passed _____________

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

V. CLOZE kiểm tra 1 (10pts)

Fill in each blank with ONE suitable word

Education is not an end, but a means (1) _____ an end. In other words, we bởi not educate children only for the purpose of educating them. Our purpose is to fit them for life.

In some modern countries, it has for some time been fashionable lớn think that by free education for all – (2) _____ rich or poor, clever or stupid – one can solve all the problems of society và build a perfect nation. However, we can already see that không tính tiền education for all is not enough. We find in such countries a large number of people with university (3) _____ who refuse to vì chưng what they think “low” work. In fact, work with hands is thought lớn be dirty & shameful in such countries. But we only have to think a (4) _____ to understand that the work of a completely uneducated farmer is (5) _____ more important than that of a professor. We can live (6) _____ education, but we die if we have no food. If no one cleaned our streets or (7) _____ the rubbish from our house, we should get terrible diseases in our towns.

In fact, when we say that all of us must be educated lớn be fitted for life, it means that we must be educated in (8) _____ a way each of us can vày whatever work suited khổng lồ our brains và ability, and we can realize that all jobs are necessary to society, & that it is very bad to lớn be ashamed of one’s work. (9) _____ such a type of education can be considered valuable (10) _____ society.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Xem thêm: Quốc Hoa Việt Nam Là Gì - Quốc Hoa Của Việt Nam Là Gì

7.

8.

9.

10.

VI. CLOZE demo 2 (10 pts)

Read the following passage & write A, B, C or D khổng lồ indicate the correct answers

How men first learnt khổng lồ 1_______ words is unknown; in other words, the origin of language is a 2_______. All we really know is that men, unlike animals, 3_______invented certain sounds to lớn express thoughts & feelings, actions and things so that they could communicate with each other; & that later they agreed 4_______certain signs, called letters, which could be combined to represent those sounds, and which could be written down. These sounds, 5_______spoken or written in letters, are called words. Great writers are those who not only have great thoughts but also express these thoughts in words that 6_______ powerfully to our minds và emotions. This charming & telling use of words is what we điện thoại tư vấn literacy 7_______. Above all, the real poet is a master of words. He can 8_______his meanings in words which sing lượt thích music, and which by their position & association can 9_______ men to lớn tears. We should, therefore, learn to choose our words carefully, 10_______they will make our speech silly và vulgar.

1:A. Invent B. Create C. Make D. Discover

2:A. Story B. Secret C. Mystery D. Legend

3:A. Somehow B. However C. Somewhat D. Whatever

4:A.at B. Upon C. With D. To

5:A. If B. However C. Whether D. Though

6:A. Interest B. Appeal C. Attract D. Lure

7:A. Prose B. Work C. Khung D. Type

8:A. Carry B. Convey C. Transfer D. Transmit

9:A. Take B. Send C. Break D. Move

10:A. Or B. So C. Although D. Because

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

VII. READING COMPREHENSION (10 pts)

Read the following passage and write A, B, C, or D khổng lồ indicate the correct answer

Scientists do not yet thoroughly understand just how the body of an individual becomes sensitive to lớn a substance that is harmless or even wholesome for the average person. Milk, wheat, and egg, for example, rank among the most healthful and widely used foods. Yet these foods can cause persons sensitive to lớn them to lớn suffer greatly. At first, the body toàn thân of the individual is not harmed by coming into contact with the substance. After a varying interval of time, usually longer than a few weeks, the body becomes sensitive to it, & an allergy has begun lớn develop. Sometimes it"s hard khổng lồ figure out if you have a food allergy, since it can show up so many different ways. Your symptoms could be caused by many other problems. You may have rashes, hives, joint pains mimicking arthritis, headaches, irritability, or depression. The most common food allergies are to milk, eggs, seafood, wheat, nuts, seeds, chocolate, oranges, and tomatoes. Many of these allergies will not develop if these foods are not fed to lớn an infant until her or his intestines mature at around seven months. Breast milk also tends to lớn be protective. Migraines can be set off by foods containing tyramine, phenathylamine, monosodium glutamate, or sodium nitrate. Common foods which contain these are chocolate, aged cheeses, sour cream, red wine, pickled herring, chicken livers, avocados, ripe bananas, cured meats, many Oriental và prepared foods (read the labels!). Some people have been successful in treating their migraines with supplements of B-vitamins, particularly B6 and niacin. Children who are hyperactive may benefit from eliminating food additives, especially colorings, & foods high in salicylates from their diets. A few of these are almonds, green peppers, peaches, tea, grapes. This is the diet made popular by Benjamin Feingold, who has written the book “Why your Child is Hyperactive”. Other researchers have had mixed results when testing whether the diet is effective.

1. The topic of this passage is __________A. Reactions khổng lồ foods B. Food and nutrition C. Infants và allergies D. A good diet2. According khổng lồ the passage, the difficulty in diagnosing allergies to lớn foods is due lớn _____________A. The vast number of different foods we eat B. Lack of a proper treatment plan

C. The similarity of symptoms of the allergy khổng lồ other problems D. The use of prepared formula lớn feed babies

3. The word "symptoms" is closest in meaning to lớn ____________A. Indications B. Diet C. Diagnosis D. Prescriptions

4. The phrase "set off" is closest in meaning to ___________A. Relieved B. Identified C. Avoided D. Triggered

5. What can be inferred about babies from this passage?A. They can eat almost anything. B. They should have a carefully restricted diet as infants.C. They gain little benefit from being breast fed. D. They may become hyperactive if fed solid food too early.6. The word "hyperactive" is closest in meaning lớn ___________A. Overly active B. Unusually low activity C. Excited D. Inquisitive7. The author states that the reason that infants need khổng lồ avoid certain foods related lớn allergies has to vị with the infant"s ______A. Lack of teeth B. Poor metabolism

C. Underdeveloped intestinal tract D. Inability khổng lồ swallow solid foods8. The word "these" refers to ______________A. Food additives B. Food colorings C. Unnutritious foods D. Foods high in salicylates

9. Which of the following was a suggested treatment for migraines in the passage?A. Eating more ripe bananas B. Avoiding all Oriental foodsC. Getting plenty of sodium nitrate D. Using vitamin B in addition to lớn a good diet10. According lớn the article the Feingold diet is NOT ___________A. Verified by researchers as being consistently effective B. Available in book form

C. Beneficial for hyperactive children D. Designed to eliminate foods containing certain food additives

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

VIII. WRITING 1 (10 pts)

Rewrite the following sentences using the given words và phrases

1. Without his help, we would have all died. (BEEN)

à If it ……………………………………………………………………………………………………….

2. She firmly believed Tom to be telling the truth. (BELIEF)

à It was …………………………………………………………………………………………………….

3. It’s only after a few weeks that you begin to feel at home here. (UNTIL)

à You won’t………………………………………………………………………………………………...

4. “If Michael doesn’t work harder, I won’t select him for the team,” said the manager. (UNLESS)

à The manager threatened…………………………………………………………………………………

5. I don’t think the television’s likely lớn blow up at any minute. (LIKELIHOOD)

à There…………………………………………………………………………………………………….

6. Mr. Jones remembered the date, và so did his wife.

Mr. Jones didn’t………………………………………………………………………………………….

7. He didn’t try to conceal his dislike lớn me.

He made no………………………………………………………………………………………………

8. The best solution was thought of by Sally.

Sally came………………………………………………………………………………………………..

9. “We moved here in 1998” John said.

John said………………………………………………………………………………………………….

10. The magazine is published every week.

The magazine comes………………………………………………………………………………………

IX. WRITING 2 (10 pts)

Use the words lớn make sentences.

1. Teacher / wish / you / work / than / you / talk//

..................................................................................................................................................................................

2. Traveller / ask / her / how long / it / take / get / London//

..................................................................................................................................................................................

3. My father / you / meet / yesterday morning / go / swimming / every day//

..................................................................................................................................................................................

4. Examination / in / I / be / successful / last / two days//

..................................................................................................................................................................................

5. It/ time/ governments/ bởi something/ so that/ world population/ start/ decrease/ instead/ increase//

………………………………………………………………………………………………………………………………

6. That night/ I/ go home/ feel / it/ be/ delightful evening/ look forward/ have / film/ developed // …………………………………………………………………………………………………………………………

7. Young/ volunteers/ give/ care/ comfort/ disadvantaged/ help them/ overcome/ difficulties // …………………………………………………………………………………………………………………………

8. Developments / micro công nghệ / be / bound / have / huge influence / various aspects / lives//

…………………………………………………………………………………………………………………………………

9. We / be / confident / future / be / our hands / và / it / be / our responsibility / contribute / bettering / own lives//

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

10. Talking / your experience / qualifications / most important part / any job interview//

…………………………………………………………………………………………………………………………………

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HÀ NỘI KỲ THI OLYMPIC CÁC MÔN VĂN HÓA

TRƯỜNG trung học phổ thông THĂNG LONG NĂM HỌC 2015- 2016

ANSWER KEY

(0,2 pts/ each correct answer. Total : trăng tròn pts)

I. PHONETICS

1. B

2. A

3. B

4. A

5. D

6. B

7. D

8. C

9. D

10. A

II. VOCABULARY and GRAMMAR

1. A

2. D

3. C

4. D

5. C

6. B

7. C

8. A

9. A

10. D

11. D

12. A

13. A

14. A

15. A

16. B

17. B

18. C

19. C

20. C

III. WORD form

1. Cultural 2. Originated 3. Ailments 4. Unexpectedly 5. Ownership

6. Agreement 7. Characterizes 8. Diversification 9. Acquisition 10. Prosperous

IV. PHRASAL VERBS

1. Off

2. Away

3. Out

4. Off

5. On

6. Down

7. Into

8. Out

9. Off

10. Out

V. CLOZE demo 1

1. To

2. Whether

3. Degree

4. Moment

5. Much / far

6. Without

7. Collected

8. Such

9. Only

10. To

VI. CLOZE test 2

1. A

2. B

3. A

4. B

5. C

6. B

7. D

8. B

9. D

10. A

VII. READING COMPREHENSION

1. A

2. C

3. A

4. D

5. B

6. A

7. C

8. D

9. D

10. A

VIII. WRITING 1: Rewrite the following sentences using the given words và phrases

1. If it hadn’t been for his help, we would have all died.

2. It was her firm belief that Tom was telling the truth.

3. You won’t feel at home here until after a few weeks / until a few weeks have gone by.

4. The manager threatened not khổng lồ select Michael for the team unless he worked harder.

5. There is little likelihood that the television will blow up at any minute

6. Mr. Jones didn’t forget the date and neither did his wife/ his wife didn’t, either.

7. He made no effort to conceal his dislike to me.

8. Sally came up with the best solution.

9. John said they moved there in 1998.

10. The magazine comes out every week.

IX. WRITING 2: Use the words to make sentences.

1. The teacher wished /es you to work more than you talk.

2. The traveller asked her how long it took him / her to get khổng lồ London.

3. My father , whom you met yesterday morning , goes swimming every day .

4. The examination in which I was successful lasted for two days .

5. It is time governments did something so that the world population can start to decrease instead of increasing.

6. That night I went trang chủ feeling that it had been a delightful evening và looking forward to lớn having the film developed

7. Young volunteers give care và comfort lớn the disadvantaged and help them overcome difficulties

8. Developments in micro công nghệ are bound lớn have a huge influence on various aspects of our lives.

9. We are confident that the future is in our hands, & it is our responsibility to contribute to lớn bettering our own lives.

10.Talking about your experience and qualifications is the most important part of any job interview.